Käärmeenlaukka

Rakkaalla sipulilla on monta nimeä: Käärmeenlaukka, Rocambole, Kajplök, Skogslök, Metslauk, Schlangenlauch, Strand Leek, Aglio romano, Ail negro, Alho de Espanha, Allium scorodoprasum…….

Ruotsissa, erityisesti Gotlannissa ja Öölannissa kasvatetaan ja käytetään käärmeenlaukkaa runsaasti. Laukkaa myydään siemeninä, taimina ja valmiina ruokakäyttöön. Toinen näiden seutujen herkku on karhunlaukka, ramslök, joka myös kelpaa jopa kuninkaallisiin juhlatilaisuuksiin.

Nimi tälle sivustolle tulee Gotlannin “kansallisruoasta” käärmeenlaukkakeitosta (kajplöksoppa), johon  jokaisessa kodissa on oma paras respti.

Suomen laukkamaailma

Suomessa kasvaa villinä useita sipulilajeja, joita voi käyttää ravinnossa mausteena tai ruoan oleellisena osana. Yleisimmät sipulit ovat ruoholaukka, joka tunnetaan paremmin ruohosipulin nimellä (Allium schoenoprasum), nurmilaukka (Allium oleracium), karhunlaukka (Allium ursinum), käärmeenlaukka (Allium scorodoprasum) sekä hietalaukka (Allium vineale). Kaikki ovat syötäviä, jotkut voimakkaampia maultaan kuin toiset. Em. laukoista ovat monet harvinaisia kuten esim. karhunlaukka, joka esiintyy harvalukuisesti Lounais-Suomessa, ja joka on rauhoitettu Ahvenanmaalla.

Kuvassa vasemmalta lukien ruoho-, karhun-, nurmi- ja käärmeenlaukka.

Käärmeenlaukkamaailma

Toukokuun jälkipuolella käärmeenlaukka alkaa muodostaa nuppuja, jotka kehittyvät kesän edetessä violetin värisiksi itusilmuiksi ja kukiksi. Nuppujen aikaan vartta ja lehtiä voi kerätä käyttöön, mutta itusilmujen aikaan varsi ja lehdet ovat niin puumaiset, että kannattaa jättää keräämättä. Varsinaisen sipulin voi tosin käyttää ruoanlaitossa, mutta se on loppujen lopuksi aika mauton verrattuna kasvin muihin osiin.

Blogi

Hei kaipparit

Tervetuloa käärmeenlaukkasivustolle! Nimi ei miestä/naista pahenna, Ei liioin sipulia. Vaikka suosikillani on hiukan pelottavan oloinen nimi käärmeenlaukka, on se ystävällinen, maukas, hienostunut ja varsin runsaita tarinoita kertova laukka. Sukulaisensa ruoholaukka on tietysti tuttu kaikille, mutta tällä on sen lähisukulaisia, jotka piileskelevät useiden Lounais-Suomen vanhojen laivareittien varrella. Näistä laukkakasveista aion kertoilla näillä sivuilla ja toivon, että …

Onko sinulla kokemusta käärmeenlaukasta?

Näinkin komeasti laukka voi kukkia!

Kerään kaikkea tietoutta käärmeenlaukasta: kasvupaikat, ruokareseptit yms. Jos haluat jakaa tietosi muille niin lähetä s-postia osoitteeseen plyms@plyms.fi.